Staatsgeheimen: 25 duo-tentoon-stellingen in één gebouw

Zaterdag 14 en zondag 15 sept, 10:00 – 18:00
openstelling gebouw: 25 duo-tentoonstellingen en randprogramma.
Opening: vrijdag 13 sept, 19:00 – 23:00
Openluchtcinema: zaterdag 14 sept, 21:00 uur (inloop 20:00 uur)
Voor het volledige programma klik hier
Voor de etalageroute locaties klik hier

50 jaar Ateliergebouw 

In de Amsterdamse Staatsliedenbuurt ligt het gebouw van de Tweede Nassau Ateliers. Eenendertig kunstenaars werken hier in hun ateliers. In 1969 trokken de eerste kunstenaars in het leegstaande gebouw. In 1973 werden er de atelierscènes van Turks Fruit openomen. Gedurende de jaren zeventig, de roerige jaren tachtig, de jaren negentig tot aan nu bleef het gebouw een ateliergebouw, al hebben de kunstenaars meerdere keren het gebouw op een haar na van de verkoop weten te redden. Al vijftig jaar lang is de Tweede Nassaustraat 8 een ateliergebouw . Dat is uniek in Amsterdam! In deze tijd van oprukkende flexibilisering en vastgoedgekte blijft de Tweede Nassau Ateliers een plek waar jonge èn oudere kunstenaars kunnen werken. Op naar de honderd!

25 Duo-tentoonstellingen

Voor dit jubileum hebben vijfentwintig kunstenaars een gewaardeerde of bewonderde collega uitgenodigd om samen in hun atelier een verzorgde, spannende, grensverleggende, conceptuele, esthetische, propvolle, wringende, aandoenlijke, knotsgekke, prachtige of afgewogen duo-presentatie te maken. Door de combinaties worden inhoudelijke verbanden tussen de kunstwerken gelegd. Iedere kunstenaar heeft een netwerk -vaak ook internationaal – en zo wordt de Tweede Nassau Ateliers niet alleen zichtbaar als een gebouw waar kunst gemaakt wordt, maar ook als een plek die deel uitmaakt van een (kunst)wereld die veel groter is dan alleen ons gebouw.

Met onder anderen: Phil Bloom en Renate Jacobs, Adriaan Rees en Hans van Bentem, Wafae Ahalouch en Joanneke Meester, Suus Scheller met Emo Verkerk en Barbara Polderman, Maaike Schoorel en Evi Vingerling, Frank van den Broeck, Lies Neve en Maddy Arkesteyn, Diana Blok en Pawel Pokutycki.

De tentoonstelling wordt op vrijdag 13 september om 19 uur geopend door wethouder Kunst & Cultuur én Vastgoed Touria Meliani, met optredens van Tosca Niterink, Hans Kuiper (Neoschlager) en het Frankfurter Polka Trio. De tentoonstelling is geopend op 13 september van 20 tot 22 uur en op 14 en 15 september van 10 tot 18 uur.

Film, workshops, lezingen, performances, buurtactiviteiten en publicatie

Op zaterdag 14 september is er ( i.s.m. filmhuis Cavia ) een gratis toegankelijke filmavond op de binnenplaats van het gebouw waarin verbanden gelegd worden tussen kunst, film en de rebelse geschiedenis van de Staatsliedenbuurt. Tijdens weekeind zijn er workshops: o.a. door Wafae Ahalouch en Joanneke Meester (Bestel je geluk!), er zijn rondleidingen, optredens en op zondag om 15 uur is in de buurt een performance met levende sculpturen van Guda Koster en Frans van Tartwijk. Verspreid door de Staatsliedenbuurt is in de etalageroute van Stichting Kunsttraject, in winkels en cafe’s werk van kunstenaars te zien. Er verschijnt een publicatie over de tentoonstelling en het gebouw, met een tekst van Edo Dijksterhuis, vormgegeven door Studio VANAMSTERDAM. De tentoonstelling is ook onderdeel van het open Monumentweekeinde.